"Dietoteriapia w otyłości i cukrzycy" - materiał do audycji w radiu
W dniu 10 maja br. gośćmi audycji "Akademickie Rytmy" w Radiu Nysa FM, byli prof. dr hab. n. med. i n. o zdrowiu, Elżbieta Grochowska-Niedworok, dr n. med. Marta Misiarz oraz studentka Justyna Smagoń z kierunku dietetyka PWSZ w Nysie (wkrótce dostępny będzie podcast) rozmawialiśmy na temat: "Dietoterapii w otyłości i cukrzycy".

Przykładowe jadłospisy dla osoby chorującej na cukrzycę typu 2 mającej zapotrzebowanie energetyczne 2000 kcal/dzień
 
Pierwszy dzień
I śniadanie: pieczywo razowe, pasta z sera twarogowego chudego z margaryną 50% tłuszczu z czosnkiem i zieleniną, surówka z marchwi i jabłka z oliwą z oliwek, herbata owocowa bez cukru, 
 pieczywo razowe -  130 g,
 margaryna miękka 50% tłuszczu – 10g, 
 ser twarogowy chudy – 40g,
 czosnek – 6g,
 szczypiorek – 8g,
 marchew – 60g,
 jabłko – 50g,
 oliwa z oliwek – 7g,
 herbata owocowa – 250 ml,
II śniadanie: pieczywo razowe z margaryną 50% tłuszczu, rzodkiewka, herbata zielona bez cukru,
 pieczywo razowe – 60 g 
 margaryna miękka 50% tłuszczu – 10g ,
 rzodkiewka– 60g,
 szynka z piersi kurczaka – 10 g,
 herbata zielona  - 250 ml ,
obiad : barszcz czerwony z ziemniakami, zapiekanka z makaronu razowego, pomidorami, bazylią i serem mozzarellą,  sałatka z kapusty włoskiej z kukurydzą konserwową z oliwą z oliwek, kompot z jabłek,
 Zupa:
 włoszczyzna – 80g, 
 burak – 100g ,
 ziemniaki  - 50g,
 Zapiekanka
 makaron razowy – 80g
 ser mozzarella  - 20g, 
 pomidor – 50g,
 bazylia świeża – 10g,
 Sałatka
 kapusta pekińska – 60g
 kukurydza – 60g,
 oliwa – 10g,
 Kompot
 jabłko – 80g
podwieczorek: chleb chrupki, grejpfrut
 chleb chrupki – 21g,
 grejpfrut – 280g, 
 woda – 250 ml,
kolacja: kasza gryczana na sypko, sałatka z ogórka, porów, papryki z kurczakiem gotowanym i oliwą, kefir,
 kasza gryczana – 100g,
 mięso z ud kurczaka, bez skóry – 30g,
 papryka czerwona – 60g,
 ogórek – 50g,
 por – 10g,
 oliwa z oliwek – 10g,
 kefir – 250ml,
Drugi dzień
I śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty, masło, ser twarogowy ze szczypiorkiem, surówka z porów, jabłka i papryki czerwonej, herbata z mlekiem,
 chleb żytni pełnoziarnisty – 100 g
 masło extra – 5 g
 ser twarogowy chudy – 30 g
 szczypiorek – 10 g
 por – 30 g
 papryka czerwona słodka – 100 g
 jabłko – 150 g 
 oliwa z oliwek – 7 g
 mleko 1,5% tłuszczu – 50 g
II śniadanie: groszek zielony w majonezie, pieczywo chrupkie, woda
 groszek zielony – 50g, 
 majonez domowy z olejem rzepakowym – 8g, 
 chleb chrupki – 28g,
 woda – 250ml
obiad: zupa pieczarkowa z makaronem, ryba duszona w jarzynach, ziemniaki, sałata zielona, grejpfrut, woda,
 Zupa:
 pieczarki – 80g,
 makaron pełnoziarnisty – 2g,
 II danie
 dorsz, świeży – 30g, 
 włoszczyzna – 20g, 
 olej rzepakowy – 5g, 
 ziemniaki – 300g,
 Surówka
 sałata masłowa – 100g,
 olej rzepakowy – 10g,
 Owoc
 grejpfrut – 280g,
 woda – 250ml,
Podwieczorek: truskawki z jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi, gorzką czekoladą, płatkami owsianymi, woda 
 truskawki – 200g,
 jogurt naturalny 1,5% tłuszczu – 50g,
 orzechy włoskie – 5g,
 czekolada gorzka – 5g, 
 płatki owsiane – 10g,
 woda – 250m,l 
 
 Kolacja: risotto z kurczakiem i włoszczyzną, sałatka z pomidorów, kefir 
 ryż brązowy – 100g, 
 mięso z ud kurczaka, bez skóry – 30g, 
 włoszczyzna – 50g, 
 pomidory – 100g, 
 oliwa z oliwek – 10g,
 woda – 250m,l
Owoce dozwolone
 
|  |  |  |  |   |