Pytania do egzaminu dyplomowania - Instytut Kosmetologii 
  PWSZ w Nysie
CHEMIA KOSMETYCZNA 
  -  Substancje chemiczne dozwolone do stosowania w wyrobach kosmetycznych.
- Substancje chemiczne nie dozwolone do stosowania w wyrobach kosmetycznych.
-  Wpływ temperatury na stabilność związków chemicznych zawartych w kosmetykach. 
  
-  Wpływ tlenu i promieniowania UV na stabilność związków chemicznych zawartych 
    w kosmetykach.
-  Tenzydy amfoteryczne oraz ich zastosowanie w kosmetykach.
-  Tenzydy niejonowe oraz ich zastosowanie w kosmetykach.
-  Budowa i właściwości tłuszczów prostych (oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce 
    i woski)
-  Budowa i właściwości fosfolipidów i ich zastosowanie w kosmetykach. 
-  Budowa i właściwości ceramidów. 
-  Zastosowanie alfa i beta hydroksykwasów w wyrobach kosmetycznych.
 ZAGADNIENIA Z DERMATOLOGII
  - Ropne choroby skóry.
- Grzybica paznokci.
- Grupa brodawek.
- Pokrzywka.
- Łuszczyca.
- Bliznowiec.
- Czerniak złośliwy.
- Trądzik pospolity.
- Trądzik różowaty.
- Łojotokowe zapalenie skóry.
KOSMETOLOGIA SPECJALISTYCZNA
  -  Teleangiektazje (zapobieganie i zwalczanie) 
-  IPL a laser (pojęcia, wskazania i przeciwwskazania).
-  Charakterystyka cery wrażliwej. 
-  Zastosowanie tlenoterapii w kosmetologii (wskazania i przeciwwskazania). 
  
-  Zmiany obserwowane w skórze starzejącej się pod wpływem czynników środowiskowych 
    (zapobieganie zmianom).
-  Różnice w budowie skóry mężczyzny i kobiety. (zabiegi kosmetyczne dla mężczyzn). 
  
-  Nawilżenie skóry dojrzałej (substancje i preparaty o działaniu nawilżającym).
-  Fitohormony i substancje hormonopodobne (wpływ na procesy starzenia się 
    skóry).
-  Lift a lifting Proszę (przygotowanie skóry klientki w gabinecie kosmetycznym 
    przed wykonaniem zabiegu operacyjnego).
-  Defekty skóry występujące u kobiet ciężarnych oraz sposoby ich likwidacji.
 KOSMETOLOGIA LECZNICZA
  -  Cera naczyniowa (czynniki usposabiające, sposoby likwidacji). 
-  Mechaniczne metody złuszczania naskórka. 
-  Chemiczne metody złuszczania naskórka. 
-  Charaktrystyka kwasów owocowych (AHA, BHA, wskazania i przeciwwskazania 
    do ich stosowania).
-  Metody głębokiego złuszczania naskórka. 
-  Zasady obowiązujące podczas zabiegów helioterapii i sztucznych źródeł emitujących 
    promieniowanie UV.
-  Drenaż limfatyczny (wskazania i przeciwwskazania). 
-  Pedicure leczniczy (korekta wrastającego paznokcia w gabinecie kosmetycznym).
-  Zastosowanie ultradźwięków w zabiegach kosmetycznych.
-  Sposoby zwiększenia efektywności penetracji substancji aktywnych w głąb 
    skóry w zabiegach kosmetycznych.
KOSMETOLOGIA PIELĘGNACYJNA
  -  Metody dezynfekcji i sterylizacji stosowane w gabinetach kosmetycznych.
-  Masaż klasyczny ręczny (wpływ na organizm, wskazania i przeciwwskazania).
-  Scharakteryzuj najczęstsze schorzenia infekcyjne paznokci wywołane przez 
    bakterie, wirusy i grzyby (obraz kliniczny).
-  Pedicure kosmetyczny a leczniczy (pielęgnacja stopy cukrzycowej w gabinecie 
    kosmetycznym).
-  Pedicure jako zabieg pielęgnacyjny stóp. 
-  Różnica między depilacja a epilacją (sposoby depilacji oraz epilacji stosowane 
    w gabinecie kosmetycznym i dermatologicznym).
-  Charakterystyka skóry suchej i tłustej (sposób ich pielęgnacji).
-  Włosy, jako przydatki skóry (fazy wzrostu włosa oraz przyczyny ich wypadania).
-  Zabiegi galwanizacji i ich zastosowanie w kosmetologii.
-  Metody diagnozowania rodzaju skóry stosowane w gabinetach kosmetycznych.
Zagadnienia egzaminacyjne z Receptury Kosmetycznej
  -  Podstawy pudrów kosmetycznych o charakterze nieorganicznym i organicznym 
    .
-  Rozpuszczalniki stosowane w recepturze kosmetycznej.
-  Substancje powierzchniowo czynne stosowane w wyrobach kosmetycznych, liczba 
    HLB.
-  Sposoby zwiększania szybkości rozpuszczania substancji czynnych kosmetyku 
    o ograniczonej rozpuszczalności. 
-  Omów substancje wchodzące w skład szamponów.
-  Czynniki wpływające na trwałość układów emulsyjnych.
-  Rodzaje podłoży maściowych i ich wpływ na proces wchłaniania.
-  Kremy kosmetyczne jako forma kosmetyku.
-  Mikronizacja substancji czynnej kosmetyku.
-  Procedura sporządzania kremów kosmetycznych
 Sensoryka i aromaterapia
  -  Pojęcie analizy sensorycznej
-  Konstruowanie nazwy olejku eterycznego zgodnie z zasadami INCI (Międzynarodowego 
    Nazewnictwa Składników Wyrobów Kosmetycznych)
-  Pojęcie aromaterapii.
-  Dziesięć głównych zasad aromaterapii.
-  Pojęcie kompozycji zapachowej. Scharakteryzuj jej poziomy). 
-  Wymagania dla pracowni analiz sensorycznych.
-  Oleje nośnikowe stosowane w preparatach aromaterapeutycznych.
-  Wykorzystanie analizy sensorycznej w etapach wprowadzania na rynek nowego 
    wyrobu kosmetycznego.
-  Określenie i status prawny olejków eterycznych. 
-  Podaj główne przeciwwskazania i ograniczenia dla aromaterapii
Zasady prawidłowego żywienia i dietetyka
  -  Rola białek w żywieniu człowieka. 
-  Rola węglowodanów w żywieniu człowieka. 
-  Rola błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka.
-  Rola tłuszczów w żywieniu człowieka.
-  Rola witamin w żywieniu człowieka.
-  Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka.
-  Zapotrzebowanie organizmu na energię.
-  Cel i metody oceny sposobu żywienia.
-  Przedstaw klasyfikację diet i omów podstawowe założenia diet leczniczych. 
  
-  Omów wpływ diety na wygląd skóry.